Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu 2010

  22.05. od 10-12h održana tradicionalna radionica ždralova na Cvjetnom Trgu u suradnji sa MUCK-u Travno- Novi Zagreb.
  Od članova Društva bili su prisutni: Ivan Slade, Tonči Tadić, Nada Caren, Božica Šorgić, Davor i Emi Margetić, Nada Tušak te Dragica Jedvaj.
  Neki od naših članova došli su i sa svojim podmlatkom, tako su se tu našli: Sara Tadić, Marina Margetić i njen šestomjesečni braco Karlo. 
  Naša članica iz Siska - Nada Tušak dovela je Dječji forum «Happy kids» iz OŠ Galdovo sa njihovim voditeljicama: Katom Friš, Željkom- Mikić Kraker  te Blankom Bukovac- predsjednicom Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke. Sa sobom su donijeli već prethodno izrađene uratke.  
  Od članova MCUK-a sudjelovali su: Snježana Krnjak i Ivica Špoljarec.
  Posjetili su nas i iz Veleposlanstva Japana.
  Na dva štanda bilo je jako živo, jer građani iz godine u godinu iskazuju sve veći interes za ovu vrstu umjetnosti. Mnogi su ozbiljno prionuli radionici te izradili svog ždrala za Hirošimu. Drugima smo naprosto poklonili po koji već izrađen model.
  Nastavnica Davorka Petak donijela je uratke djece iz OŠ Sesvetska Sela, a nastavnik Drago Čavlović iz OŠ Žitnjak iz Zagreba gdje su prethodno održane origami radionice. Još prije, svoje uratke predala su djeca iz OŠ Sesvetska Sopnica. Popis učenika koji su sudjelovali na radionici.
  No, najveće iznenađenje priredile su nam mlade nastavnice Osnovne škole iz Vinice (Varaždinska županija)  Božidarka Hošnjak i Dragana  Belčak. One su samoinicijativno odradile origami radionice sa svojim učenicima  te došle na završno okupljanje u Zagreb sa svojim dvjema učenicama i donijele točno 1001 origami ždral! Iskrene čestitke na hvale vrijednom trudu!
  No, kako se ovim načinom sakupilo i puno više od potrebnog broja tj. 1000 origami ždralova, za Japan će «odletjeti» iz svake škole reprezentativan uzorak, tako da nitko ne bude zakinut.
  Dragica Jedvaj

   

  15.05. subota, u prostorijama MCUK-a u Travnom predavanje gđe. Nade Caren o putu ždralova u Japan

   

  03.05. i 10.05. Održane radionice u OŠ Žitnjak. Popis učenika koji su sudjelovali u radionici.

   

  13.04.2010. Područna škola Farkaševac (između Bjelovara i Vrbovca) održala je radionicu izrade ždralova na kojoj su sudjelovali učenici (4.razred)

  Društvo je već započelo s aktivnostima i pripremama za 2010. godinu. Od 23.-27. studenog 2009.g. u organizaciji Međunarodnog centra u kulturi, Travno, Zagreb, a za potrebe Osnovne škole Gustava Krkleca, Travno, Zagreb Dragica Jedvaj održala je četri origami radionice u sklopu projekta "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hiroshimu i Nagasaki".

   Ukupno je sudjelovalo je 77 učenika. Popis učenika OŠ Gustav Krklec.
   U ime škole sudjelovale su učiteljica likovnog odgoja Petra Ružić, prof. i knjižničarka Ida Bogadi, prof.
   U ime MCUK - glavna organizatorica Snježana Krnjak, prof.

    

  2009

   

  Tijekom 2009. godine Dragica Jedvaj održala je u Biogradu na moru radionicu za nastavnike koji su zatim sa svojim učenicima izradili preko 1500 šarenih i bijelih ždralova.

  Preko 1000 komada napravili su i učenici iz Siska pod voditeljstvom Nade Tušek.

   

  Izvješće o putu u Japan u kolovozu 2009.g.

   

  Neo Alagić