Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu

    Izvješće o putu delegacije u Japan u kolovozu 2008.g.
    Delegaciju su činili: gvardijan vukovarski pater Zlatko Špehar, gospođica Mayumi Kamei, operna pjevačica, dugogodišnja suradnica društva, gđa Nada Caren, predsjednica društva.

    U sklopu projekta svake godinu (počevši od 2005.g.) HJKGD-o šalje jednog člana u Hirošimu koji nosi 1000 ždralova i sudjeluje na ceremoniji za mir i gost je biskupa Hirošime monsr. Josepha A. Misua te sudjeluje na Misi za mir u svijetu. Ove godine na 15-tu obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana HJKGD odlučilo je poslati delegaciju u Hirošimu koja je usput posjetila i naše prijatelje u Japanu s kojima društvo surađuje:

    Tokyo (World Culture Art Co, Croatia Bussiness Centar, Veleposlanstvo RH, Turistički ured RH te japanske prijatelje u Tokyu od kojih posebno izdvajamo Ms. Yuko Kitazaki, pravu hrvatsku ambasadoricu, koja je za delegaciju organizirala večer iznenađenja i pozvala ugledne japanske gospođe koje su za nas pripremile japanske specijalitete, a kviz znanja o Hrvatskoj koji je upotpunio večer, nadopunili smo još detaljnijim podacima i pozvali ih da posjete Hrvatsku.

    Kyoto (susret s predstavnikom Hygo Prefecture iz Ureda za međunarodnu suradnju g. Shingo Nishiguchijem, koji je zaslužan za nastup Inicijativne grupe iz Hrvatske na "Japan Flori 2000" koji je okrunjen zlatnom medaljom, Biskupija Kyoto, Kyoto muzej za svjetski mir u kojem se svake godine organizira natjecanje haiku pjesnika iz cijelog svijeta. Na tom natjecanju je naša članica gđa Anica Gečić osvojila Grand Prix nagradu.

    Hirošimu (Biskupija u Hirošimi, biskup Joseph. A. Misue, Ms. Kyomi Ohmoto, novinari The Catolic Weekly of Japan, NHT - Japan broadcasting corporation in Hiroshima -japanska TV, RCC - japanski radio) - delegacija je bila predstavljena poimence svim sudionicima programa za mir na svečanoj Misi za mir u katedrali Hirošime te u Memorijalnom parku na skupu za mir, sudjelovala u maršu za mir noseći transparent kroz cijelu Hirošimu do katedrale s natpisom Hrvatska na engleskom i japanskom jeziku. Predsjednica HJKGD-a N. Caren održala je 3 konferencije za tisak i 2 za japansku TV. Hrvatsku delegaciju u Hirošimi vidio je putem TV ekrana i ćuo cijeli svijet.

    Nagasaki (Biskupija u Nagasakiju - nadbiskup Joseph M. Takami, u ime Hrvatske sudjelovali smo na skupu za mir 09.08.2008. i bili javno predstavljeni . Uspostavili smo suradnju s njima i kontakt s gradonačelnikom Nagasakija. Posjetili smo i grad Bezgrešne koji je nakon pada atomske bombe na Nagasaki jedini ostao sačuvan i gdje i danas postoji "Vojska Bezgrešne".) Bili smo dirnuti kada su nam Japanci dolazili zahvaljivati što smo ih došli podržati u ovom apelu za mir, otkrivajući za njih jednu malu daleku ali prijateljsku zemlju Hrvatsku.

    Projekt se nastavlja i već planiramo započeti radionice origamija za 2009. za Hirošimu a od ove godine i za Nagasaki. Radionice će započeti u Vukovaru 22.10.2008. na velikom događaju otvaranja izložbe japanskih umjetnika "SVIJET UMJETNOST - MIR"! Pozvat ćemo škole koje sudjeluju u origami radionicama iz hrvatskih gradova da organiziraju posjet školske djece izložbi u Vukovar koja će biti otvorena od 22.10. do 26.10.2008.

    Projekt "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu" naišao je na veliki odjek u Japanu a kao rezultat tog odjeka je izložba koju organizira World Culture Art Co. iz Tokya u suradnji s Hrvatsko-japanskim kulturnim i gospodarskim društvom pod nazivom "SVIJET UMJETNOST MIR".